Asperges

De asperge is een meerjarige plant waarvan we elk jaar de scheuten afsteken. Na 24 juni groeit de asperge door en slaat dan energie op in zijn vlezige wortels. Na 10 à 11 jaar verliest de plant zijn productiviteit.

Klein-Brabant heeft een droge zandgrond, en daarin gedijt de asperge het best.

Latijnse naam:

Asparagus officinalis subsp. officinalis

Seizoen:

Van begin april tot 24 juni, Sint-Jan.

Bewaren:

Koel en vochtig, bijvoorbeeld in een vochtige handdoek in de frigo

  • Jaar 1: Maart/april
    De jonge wortels worden gerooid en opnieuw geplant
  • Voorbereiding: aanleg aspergebermen
    De opbermfrees creëert een zachte, goed verkruimelde bed dat de asperge nodig heeft om optimaal te kunnen groeien.
  • Voorbereiding: Het leggen van de folie
    Het nut van de plastiek is dubbel: het vervroegen van de oogst in het begin van seizoen (via zwarte kant) en het  afremmen van de oogst in hete periodes (via de witte kant); behouden van grondvochtigheid en grondtextuur van de aspergebermen.
  • Oogst: jaar 2
    Beperkte oogst (2 à 3 weken) om de plant in zijn verdere ontwikkeling niet te remmen. De asperges worden gestoken met behulp van een steekmes. 
  • Oogst:: Vanaf jaar 3
    Volledige oogst tot ca jaar 11. De eerste jaren neemt de productie toe om ongeveer in jaar 7/8 zich op het topniveau te situeren. Nadien neemt de productie af.
  • Wassen: Na het oogsten worden de asperges binnen gebracht en een eerste maal gespoeld onder hoge druk om het meeste zand te verwijderen.
  • Koelen en bewaren
    De asperges worden gekoeld met ijswater om een optimale bewaring en kwaliteit te garanderen
  • Wassen en sorteren
    Een computergestuurde lijn wast de asperges, snijdt ze op lengte en sorteert ze volgens dikte, kleur en kwaliteit.
  • Kuisen en sorteren
    De asperges worden bijgekuist waar nodig en gesorteerd.
  • Verpakken en marktklaar maken
    De asperges worden verpakt naar wens van de klant; vrac, bussel of schaaltjes.
  • Schillen
    De asperges kunnen machinaal geschild worden.
  • Verkoop
    De asperges zijn klaar om verkocht te worden; rechtsreeks aan de consument via onze hoevewinkel of via de veiling aan de handel.
  • Einde seizoen
    Op Sint Jan, 24 juni eindigt traditioneel het aspergeseizoen. De folie wordt terug opgerold en de asperges schieten door.
  • Winterbed
    In de herfst sterft het loof af. Dit wordt ondergefreesd en de berm wordt opgeploegd tot een winterbed.