Nieuwsbrief 3 week 16: Waar blijft dat warme weer toch? Waar blijft die zon toch? Het is toch maar fris.

Ondertussen zijn er al heel wat asperges. Maar het seizoen komt toch nog niet helemaal op dreef. De vroege rassen zijn al productief, maar bij de andere is er nog maar hier en daar een asperge te vinden. Midden deze week wordt het al een beetje warmer en daarmee zullen we wel goed vertrokken zijn.

Ken je het verschil tussen witte en roze asperges?
Witte asperges groeien onder de grond beschut van het licht. Zolang ze daar groeien blijven ze wit. Als de asperges bovenkomen en hun kop het licht ziet kleuren ze eerst roze, dan blauw en vervolgens groen. Dit proces heet de fotosynthese. Vandaar dat witte onder de grond en groene asperges boven de grond groeien.
Dankzij de folie op de bermen verkleuren de asperges minder snel en zijn ze afgeschermd van het licht. Hierdoor hoeven we maar éénmaal per dag te steken en niet tweemaal zoals men vroeger deed. Moest men dit niet doen had men alleen maar “blauw-koppen”. De asperges onder de grond vindt men door een stervormige barst in de berm die de komst van de asperge aankondigt.
Desondanks de plastiek hebben ook wij nog “roze-koppen”, wel niet zo veel meer als vroeger. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld de gaatjes in de plastiek die er door slijtage doorheen de jaren gekomen zijn. De wind speelt met de folie en laat de hem wapperen hierdoor heft hij hem nog maar een klein beetje op waardoor er toch licht aan de asperges kan. De verkleuring is er wel minder fel door geworden.
Roze asperges hebben dezelfde kwaliteit als witte, er is geen smaakverschil en bij het koken trekt de kleur weg.

Traditioneel begint het seizoen voor asperges uit vollegrond de tweede donderdag van april. Vorige week gaven de grootmeesters van het Graaflijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge en een delegatie van de gemeente Puurs een mandje met de eerste witte asperges van het seizoen geschonken aan gouverneur Cathy Berx.
Om het startschot te geven voor het aspergefestival in Puurs zullen Vlaams minister Sven Gatz en burgemeester Koen Van den Heuvel dit jaar de eerste asperges in het Hof van Coolhem steken.
Op zondag 24 april wordt het Aspergefestival dan officieel geopend. Meter van het festival, Sofie Dumont zal ook van de partij zijn.
Het dorp wordt in een middeleeuws kleedje gestoken. Er is straatanimatie en lokale horecazaken serveren lekkernijen met als hoofdingrediënt; de asperge.

www.aspergefestival.be

Later meer nieuws op de website en via de nieuwsbrief!

info@goossensmalderen.be
Telefoon: 052/33.19.14

Met vriendelijke groeten

Familie Goossens

Posted in Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *